zondag 29 maart 2009

Voetbal Veesten Vliegen

Buenos Aires, 28 maart 2009. Een vliegveld, een reiziger en een tas vol verhalen. Ik ben moe en voldaan. De laatste nacht Buenos Aires was er een als zo velen: zwoel, lang, gezellig en slopend. Na twee uurtjes geslapen te hebben spring ik met twee tassen en twee gitaren in een taxi. De taxichauffeur scheurt Argentijns door de straten, ik zie stadsbus 152 en denk terug aan m’n avontuur in La Boca.

Onderweg

Het was zondagochtend, twee weken terug. Buenos Aires kon niet verlaten worden zonder een wedstrijd van de Boca Juniors, de Argentijnse club bij uitstek, groot gemaakt door Diego Maradonna. Ik heb slechts een half uurtje geslapen na een lange zaterdagavond en sta in de vroege ochtendzon tussen de hooligans in de rij voor kaartjes. Vandaag zal Boca Juniors tegen Argentinos spelen. Het fanatisme waarvoor de Argentijnse aanhang bekend staat toont zich in de rij. Er wordt gezongen en gesprongen. De rij krijgt gedurende vier uur wachten de indrukwekkende lengte van vier voetbalvelden. Ik sta voorin en heb geluk met m’n vroege komst. Vreemde hiërarchieën, gewoontes en ongeschreven regels zorgen ervoor dat vele insiders voor in de rij mogen ‘aansluiten’. De armoede van La Boca is af te lezen aan de gezichten en kleren. Vieze T-shirts en tandloze fans zijn geen uitzondering. Des te armer, des te fanatieker lijkt het te zijn. Uitgeput van het lange wachten koop ik twee kaartjes. Ik betaal de reguliere prijs in plaats van de toeristenvariant in het centrum die al gauw het achtvoudige kost. Ik ga terug naar huis, houd een korte siësta en reis opnieuw af naar het stadion. De straten worden geel en blauw gekleurd door de fans. De sfeer zit er goed in. Ik stil m’n honger met een choripan, een must vóór de wedstrijd. De hamburger speciaal van Argentinië om het zo te zeggen. De wedstrijd wordt een feest. De fans, waarvan de harde kern zich voornamelijk aan de andere kant van het stadion bevindt, zijn fantastisch. Er wordt negentig minuten lang gezongen en gesprongen. Het luie, nonchalante en tevens mooie voetbal werpt z’n vruchten af: de Juniors winnen met 3-0. Dat de aanhang van de tegenpartij de Boca fans standaard voorziet van een spuugregen is een klein detail dat het bezoek wat minder aantrekkelijk maakte. De kranten staan de volgende dag vol over de comeback van Boca na een slechte seizoenstart.

stadion de Bombonera, Boca Juniors

Ik trek m’n Argentijnse blauwe voetbalshirt aan en ren enthousiast het veld op. Sinds de start van de Spaans klassen wordt er elke week gevoetbald met de school. Na een wedstrijd in La Boca is er een overmaat aan motivatie om een lekker balletje te trappen. Nederland voetballand moet gerepresenteerd worden dus sprint ik enthousiast over het hockeygras. Na een kwartiertje begint de bal pas echt te rollen en tik ik ze er met Argentijnse flair in. Trots draag ik de week erna de titel – Frank the sniper -.

Een waanzinnig rood wit art deco stadion lees ik in een van de vele Buenos Aires reisgidsen. De plaatjes zijn prachtig, dus lijk ik niet om een bezoek heen te kunnen komen aan Atletico Huracan. Geënthousiasmeerd door het terugkomend thema - maart voetbalmaand - loop ik een week na het bezoek aan de Boca Juniors tussen duizenden rood witte fans die hun team die dag zullen aanmoedigen om de nummer één uit de competitie te verslaan. Het belooft een grote wedstrijd te worden. Met minder inspanning dan de week ervoor kopen we onze kaartjes een uur voor de wedstrijd. Dit keer zitten we wél in het supportersvak. Vanaf het fluitsignaal is het een gekkenhuis. Het prachtige stadion wordt gekleurd door de fanatieke aanhang. Een spandoek ter grote van een half stadion wordt vanaf bovenin het stadion naar beneden uitgerold over de duizenden fans. Al zwaaiend wordt het spandoek met de clubkleuren gedragen om zowel de tegenstander te imponeren als de eigen club te steunen. 1-0 na twintig minuten, de 2-0 na de rust en de 3-0 tien minuten voor het einde. Het stadion ging uit z’n dak. Ik spring en probeer enkele clubliederen mee te zingen. Met ontblote bovenlichamen wordt er enthousiast gezwaaid met rood witte shirts. De wedstrijd wordt gewonnen en dat mag gevierd worden. Na de wedstrijd stroomt de massa mensen als stroop in alle richtingen uit het stadium. Sportief en zonder ongeregeldheden. Een onvergetelijke ervaring.

Atletico Huracan - Publiek en spandoek

De laatste week Buenos Aires. Ik spring en kop m’n spaanse examens in. Ik ren over de linkerflank en schiet de bal binnenkant paal het roodwitte zaalvoetbaldoel in. Voordat ik het weet is het m’n laatste dag in de Argentijnse hoofdstad.

De laatste keer naar de wasserette, de laatste keer op de fiets door Buenos Aires. Alles begint tegen het einde lopen. Met m’n backpack op de rug loop ik door immense supermarkt om drank in te slaan voor m’n feestje. Ik pak de laatste spullen in, doe de deur open voor de eerste feestgangers, praat, dans en geniet. Ik knipper met m’n ogen en de laatste feestganger verlaat het feestje. De tijd vliegt als je het naar je zin hebt. Nu zit ik op het vliegveld en vertrekt m’n vliegveld bijna. Tijd om naar huis te gaan. Ik kijk kort over m’n schouder, lach en zie in de verte de Nederlandse lente me toelachen. Tijd voor nieuwe avonturen.

boven Brazilië

1 opmerking:

Jolien zei

Frank! Je reis zit er al weer op.. Het klinkt allemaal geweldig en je terugkomst in Nederland zal vast met nóg meer enthousiasme worden vastgegrepen. Ik kijk uit naar meer foto's. Je hebt de cursus goed uitgewerkt! Doe de groeten thuis en drink een extra biertje in Delft voor mij. kus